“Den som ikke kjenner historien er dømt til å gjenta den”. Dette er et klassisk gammelt sitat, og det er så absolutt relevant den dag i dag. Om vi ikke kan se tilbake i tiden og analysere hva de som kom før oss gjorde feil eller riktig kan vi ende opp med å gjenta dårlige valg eller gå glipp av gode muligheter. Og det å bli kjent med fortida vår trenger heller ikke bare å være lærerikt og nyttig, det kan også være ganske så spennende. Om du starter med en person, hendelse eller tidsperiode som fascinerer deg kan du fort åpne et vindu på vidt gap som tar deg videre til andre deler av historien. Men hvor skal man begynne?
Det kan også være vanskelig å forestille seg hvordan man vil se på tidsperioden vi lever i i fremtiden. Akkurat sånn har det også vært for alle andre som har levd på denne planeten før oss. Men vi skriver faktisk historie hele tiden, også gjennom små handlinger og hendelser man kanskje ikke tenker over der og da. Det er sånn samfunnet vårt utvikler seg og verdiene våre forandrer seg. I vår moderne tid vet vi for eksempel at det er absolutt Ikke bare menn som kan utrette store ting, uansett om det er innen sport, vitenskap eller politikk. Men vi skal ikke lang tilbake i tiden før vi ser at kvinner hverken kunne stemme, være ledere eller delta i aktiviteter som var tilegnet menn. Det kan være vanskelig å forestille seg hvilke aspekter ved vår tid man vil se på som positive i fremtiden, og hva man vil tenke at var urettferdig og feil.
Det å kjenne din egen tid kan nemlig være et veldig godt utgangspunkt for å bli kjent med fortiden. Så hvordan finner du det riktige vinduet til fortiden? Fysiske vinduer finner du her, men den typen vinduer vi snakker om kan være litt vanskeligere å finne det riktige av. Vi startet artikkelen med et kjent ordtak om historien, og et annet kjent ordtak er “Historien skrives av seierherrene”. Dermed kan det bli vanskelig å se historien med helt nøytrale øyne. Noen vil kunne beskrive frihetskjempere som terrorister, og noen vil kunne male diktatorer som godhjertede ledere. Historien skapes dessuten også av mange mennesker og ideer over lengre tid, selv om vi ofte bruker viktige enkeltpersoner som symboler for å oppsummere tidsperioder. Du bør absolutt sammenligne flere enn en kilde når du lærer om historie.