Heavy metal er en musikksjanger som utviklet seg i Storbritannia i overgangen mellom 60- og 70-tallet. Den aggressive spillestilen har røtter i blues og psykedelisk rock, men har et lydbilde som er tykkere og mer massivt, med forsterket forvrenging og lengre gitarsoloer og voldsomt volum. For å gjøre det hele ennå tyngre og røffere, handler sangtekstene ofte om aggresjon og manndoms-følelse. På norsk refereres sjangeren ofte til som tungrock eller tungmetall.
Året 1968 er avgjørende for musikksjangeren heavy metal. På tross av stor kritikk, spilte band som Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purple for fulle hus. Rundt midten av syttitallet kom band som Judas Priest, som sørget for et tydelig skille mellom heavy metal og blues. Motörhead tilnærmet sjangeren pønken, med et stort fokus på fart i melodiene. Slutten av syttitallet var derimot preget av britiske band som Iron Maiden og Saxon, og det var takket være disse at metal-fans fikk kallenavnene headbangers og metalheads i media.
Det glade åttitallet så derimot glam-rockens inntog, med overdådige rockeband som Mötley Crüe og Poison. Senere samme tiår kom endelig trash-metal, en sjanger som tok heavy metal med inn i det kommersielle markedet. Hitlistene begynte å se innslag fra band som Metallica, Megadeth, Slayer og Anthrax, samtidig som de mer spesielle sjangrene fikk utvikle seg innen subkulturer, med band som hovedsakelig fokuserte på black metal eller death metal.
På nittitallet ser man at mange av de tidligere nevnte bandene er aktive, samtidig som groove metal kommer på banen. Denne sjangeren representeres blant annet av bandene Sepultura, Pantera og Lamb of God. Nu metal er kanskje den sjangeren som er mest kjent for de som vokste opp rundt årtusenskiftet, med band som kombinerer elementer fra grunge-rock og hiphop. Nu metal-bandene Slipknot, Korn og Linkin Park er verdenskjente, og kapret mange unge fans sine hjerter.
Suksessen til mange av disse har fortsatt langt inn i våre dager.
Etter årtusenskiftet har heavy metal-sjangeren igjen vært preget av nye strømninger. Et eksempel er melodisk metalcore, en sjanger som holdt seg i egne miljøer, helt til sjangeren plutselig ble tatt i bruk av Killswitch Engage og Shadowswitch i 2004, som begge forøvrig endte på Billboard-listen. Den siste tiden har derimot kontinentet blitt hardrockens nye slagmark, og her er flere dyktige norske band representert innen hardmetall-sjangeren, som for eksempel Dimmu Borgir. Men det er ikke bare Norge som produserer metal-stjerner. Også finske Children of Bodom og svenske Hammerfall har opplevd stor suksess, og tatt Europa med storm på sine konserter.
Hipstere liker også heavy metal, og australske Wolfmother rocker en stil som tar mange med på en reise tilbake i tid. De aller fleste har nok fått med seg superhiten Woman. Heavy metal er utvilsomt en sjanger som kommer til å følge musikken i lang tid fremover, og slutter aldri å utvikle seg.