TNBM – True Norwegian Black Metal

kate      -

TNBM – True Norwegian Black Metal

Forkortelsen TNBM står for True Norwegian Black Metal, og har henter navnet fra dokumentarserie med samme navn fra 2007. TNBM har blitt synonymt med en sjanger innen black metal hvor hovedvekten av bandene kommer fra Norge.

Sjangerens britiske fortid

Selve konseptet black metal oppstod utenfor Norge, nærmere bestemt i England. Sjangeren slekter på trash metal og death metal, men har noen særegne kjennetegn. Tempoet er høyt, vokalen er ofte på grensen til hylende og gitaren forvrenges til det hinsidige. I tillegg til dette, preges black metal av artister som ofte sminker seg som lik på scenen og som skaper seg et alter ego. Gjennom åttitallet var det band som blant annet Venom, Bathory, Mercyful Fate, Celtic Frost og Hellhammer som sto for denne typen musikk. Engelskmennene var allikevel mye mer dempet enn sine skandinaviske naboer, som i stor grad tildeles æren for å ha utviklet black metal.

Skandinavisk storhetstid

På nittitallet forflyttet plutselig sjangeren seg, da den fikk en ny oppsving i Skandinavia, med hovedvekt i Norge. Band som Mayhem, Darkthrone, Immortal, Satyricon, Emperor, Gorgoroth og Burzum satte hjemlandet på kartet, og utviklet det som idag regnes som TNBM – True Norwegian Black Metal. Denne sjangeren har et litt belastet rykte. På nittitallet oppstod det noen hendelser hvor artister eller fans ble linket til kirkebranner og rituelle mord, særlig i Norge, og dette rystet både musikkverden og resten av landet.

I dag er black metal-miljøet i ferd med å bli kvitt sitt stempel som satanister og bråkmakere, og band som Dimmu Borgir gjør det stort både her hjemme og utover landets grenser.

To beryktede norske black metal-band

 

  • Mayhem er et norsk black metal-band som var involvert i et av de mørkeste kapitlene i historien om norsk tungrock. Bandet, som ble stiftet i Oslo i 1984, var kjent for sine grensesprengende live-forestillinger, men også for selvmordet til vokalist Per Yngve Ohlin og mordet på gitaristen Øystein Aarseth, begått av bandets tidligere vokalist, Varg Vikernes.
  • Burzum er et musikkprosjekt stiftet av Varg Vikernes i 1991, som raskt etterpå ble dømt for et bestialsk mord samme år. Gruppen har kun gitt ut en EP og et album, men disse regnes som noen av de mest innflytelsesrike verkene innen sjangeren black metal. Navnet Burzum er ordet for ‘mørke’ på svart tale, ondskapens språk i sagaen om Ringenes Herre.

Nye innlegg

Heavy Metal

abubize-business