Teknologi foreviger våre favorittartister

kate      -

Teknologi foreviger våre favorittartister

Det er mange artister som av naturlige årsaker ikke lenger kan opptre live. Grunnen kan være at helsa ikke lenger er som den var, eller at de rett og slett har forlatt denne verden. Dessverre er det slik at tiden går, og dessuten er det mange musikklegender som lider en altfor tidlig død. Noen eksempler på dette er Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain og Janis Joplin. En av de siste lovende stjernene vi mistet så altfor tidlig, er sangfuglen Amy Winehouse. Mange av hennes fans rakk ikke engang å bli gamle nok til å delta på en av hennes konserter før hun tragisk gikk bort sommeren 2011. Flere historikere sukker sørgmodig når de forestiller seg hva disse legendene kunne ha utrettet, dersom de fikk leve bare noen få år til. Mange skulle dessuten gitt nesten hva som helst for å få sjansen til å oppleve et av disse ikonene en gang til.

Oppstandelsen i et lysglimt

For de som ikke rakk å få med seg legendene live, fins det nå et alternativ. For ikke mange år siden begynte man å arrangere hologramkonserter med avdøde sangere. Festivalen Coachella var den første arenaen for en slik konsert, da Tupac Shakur ble den første avdøde artisten til å gjenoppstå på scenen. I 2014 ble poplegenden Michael Jackson vekket til live under Billboard Music Awards med sangen Slave to the Rythm. Forestillingen var svært realistisk, og skaperne av hologrammet hadde sørget for å kopiere popkongens dansetrinn ned til hver minste detalj. I 2018 arrangeres to storslagne hologramturneer med ikoniske Frank Zappa og Roy Orbison. Selv om konserten ble avlyst på Rockefeller på grunn av lav interesse, har også heavy metal-vokalisten Ronnie James Dio vært ute på turné. Det er selskapet Eyellusion som har stått bak hologrammet. Under konserten får man se Dios hologram gå rundt på scenen og synge til innspilt vokal, mens musikere som tidligere har spilt med legenden opptrer instrumental-delen live på scenen. Også ABBA planlegger en turné i Australia, hvor hologramversjoner av gruppen slik de så ut i 1979 innehar hovedrollene.

Hologramkonserter – en hyllest eller billig gimmick?

Det er delte meninger rundt konserter med hologrammer av avdøde sangere. Noen mener de er en flott måte å hylle artistene på. Det er også en anledning for foreldre å ta med barna på en konsert, slik at de kan vise dem hva de digget å høre på som yngre. Kanskje du kan kjøpe to par adidas sko til konserten – et par til far og et par til barnet – og gjenoppleve Tupac i ekte 90-tallsstil, kombinert med joggedress og boblejakke. Samtidig mener noen at et hologram aldri kan slå ekte vare, og at hologramkonsertene kun er en billig gimmick laget for lettjente penger. Det er tydelig at dette kommer til å forbli et diskusjonstema i lang tid fremover, men det som er sikkert, er at teknologien er i stadig utvikling, og at hologrammene bare vil bli bedre og bedre fremover. Selv hadde jeg ikke hatt noe imot å se en hologramkonsert med Randy Rhoads eller Cliff Burton, eller en annen metal-legende.

Nye innlegg

Heavy Metal

abubize-business